2015. november 30., hétfő

Sütőtökös csokikocka

Itt a sütőtök szezonja! Íme egy újabb, nagysikerű csokikocka recept a cukkinis csokikocka mintájára, amely egyáltalán nem sütőtök ízű :)


Hozzávalók:

15 dkg kókuszzsír
20 dkg apróra vágott, vízbe áztatott aszalt szilva vagy mazsola

8 tojás
1 kg főtt sütőtök püré
3-4 ek holland kakaópor
5 ek kókuszliszt
3 ek tápióka keményítő
10 dkg magas kakaótartalmú csokoládédarabkák (elhagyható)
vanília kivonat

4 tk fahéj
2 tk szódabikarbóna
Kevés citromlé vagy aszkorbinsav


Elkészítés:

A sütőtököt megfőzzük, lecsepegtetjük, és pürésítjük, majd a többi hozzávalóval elkeverjük. Sütőpapírral kibélelt gáztepsiben 180 fokon, 35-40 percig sütjük. Kihűlve tálaljuk. Magában, de lekvárral együtt is nagyon finom!

Ellával:

A sütőtököt GŐZ (ZÖLDSÉG) programon megpároljuk, majd pürésítjük, összeturmixoljuk az összes többi hozzávalóval, és mehet a sütőbe. 

Jó étvágyat!

2015. november 8., vasárnap

Ropogós teakeksz

Ezt a kekszet egy baba-mama rendezvényen kóstoltuk, majd jóval később egy teadálutánra sütöttem meg diós és törökmogyorós változatban. 



Hozzávalók:

150 g csicseriborsó liszt
50 g édesítő
1 nagyobb marék darált dió vagy törökmogyoró
3 ek kókuszolaj
4 ek víz
1 kk sütőpor (elhagyható)
Ízlés szerint csokoládé darabkák és vanília

Elkészítés:

Először összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd hozzáadjuk a nedves hozzávalókat, és addig gyúrjuk, amíg egy nyújtható masszát nem kapunk. Vizes kézzel kis golyókat formázunk, és 180 fokon 12 perc alatt egy tespiben készre sütjük őket. Nagyon sokáig eláll!

Jó étvágyat!

Forrás: OatMeal Queen

2015. november 7., szombat

Paleo Nutella

Ilyenkor az ünnepek közeledtével többször el szoktam készíteni, mert nagyon finom, és még a nem paleósok szerint is finomabb, mint az "eredeti"! :)


Hozzávalók:

30 dkg törökmogyoró (héj nélkül)
30 g kókuszolaj
40 g kakaópor
50 g eritrit
60 ml kókusztej (elhagyható)
1 rúd vanília kikapart belseje (elhagyható)

Elkészítés:

A törökmogyorót tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe 10 percre, vagy amíg illatos és megrepedezik a héja. Ekkor vegyük ki, és tegyük egy konyharuhába, melynek fogjuk be a széleit, és alaposan dörzsöljük össze a benne lévő mogyorókat. A már héjuk nélküli mogyorókat hagyjuk kihűlni. Mikor kihűltek, helyezzük őket az aprítógépbe, és aprítsuk addig, amíg homogén, kenhető vajjá alakul. Ekkor adjuk hozzá az összes többi hozzávalót, és aprítsuk tovább, míg homogénné, kenhetővé válik újra. Végül adagoljuk egy tiszta, jól zárható üvegbe, és tároljuk hűtőben.

Forrás: PocakPanna

Paszternák püré


Hozzávalók:

1 kg paszternák
3 ek kókuszzsír


Elkészítés:

A paszternákot meghámozzuk, és sós vízben puhára főzzük.  Amikor megpuhult, leszűrjük (de ne dobjuk ki a vizet), hozzáturmixoljuk a kókuszzsírt, és szükséges még, lazításként a leszűrt léből visszaönthetünk.

Ellával:

A paszternákot GŐZ (Zöldség) programon megpároljuk, majd sózzuk, és összeturmixoljuk a kókuszzsírral. Ha szükséges, a párolás során megmaradt léből hozzáöntünk.

Jó étvágyat!

Villámgyors paleo pizza

Mostanában nem tudtam sok időt a konyhában tölteni, ezért beszereztem néhány S.O.S. megoldást azokra az esetekre, amikor gyorsan és egyszerűen szeretnék valami nagyon finomat alkotni a Kiccsaládnak.



Hozzávalók:

1 csomag (180 g) Paleolit Éléskamra Vékonytésztás Olasz Pizza Lisztkeverék
2 tojás
2 ek zsiradék
Víz

Elkészítés:

A lisztkeverékhez hozzáadjuk a tojásokat, a zsiradékot és annyi vizet, amennyi szükséges (a csomagoláson 5 evőkanálnyi a javaslat, de nekem ennek a dupláját is felvette), majd legalább 15 percet pihentetjük a hűtőben. Addig előkészítjük a tetszőlegesen választott feltétet. Itt most házi ketchupot, mindenmentes szalámit és lilahagymát tettünk rá, de pl. bolognai szósszal és sok-sok póréhagymával is nagyon finom!

Jó étvágyat!

2015. november 1., vasárnap

Káposztás-almás saláta


Hozzávalók:

1 kisebb fej fehér káposzta
2 sárgarépa
4-5 db jonatán alma
Só, bors

Elkészítés:

A fehér káposztát legyaluljuk, a répát lereszeljük, az almát héjastól gerezdekre vágjuk. Fűszerezzük, és jól összedolgozzuk. A legobb, ha tálalás előtt egy kicsit állni hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek. Sültekhez ideális választás.

Jó étvágyat!

Pepe Paleo Palacsintája

Ez a recept azért különleges, mert Apa fejlesztette ki :) Köszönjük neki!


Hozzávalók:

35 dkg tápióka keményítő
25 dkg zöldbanánliszt
20 tojás (S-es méret)
5 dkg kókuszolaj
1 dkg bambuszrost (elhagyható)
Víz
Cukormentes lekvár

Ebből a mennyiségből  30-35 db 24 cm-es palacsintát tudunk sütni. Ízre és állagra is nagyon hasonlít a hagyományos palacsintára. 

Elkészítés:

A hozzávalókat összeturmixoljuk, és annyi vizet adunk hozzá, amennyit felvesz. A cél egy hagyományos palacsintához hasonló, folyós állag elérése. Sütés közben is adjunk hozzá folyadékot, ha igényli (bambuszrost hozzáadása esetén egészen biztosan). Mi házi lekvárral ettük :)