2013. december 23., hétfő

Mit rejt az ovis uzsonnás doboz?

Gyerkőc szeptembertől Büszke Óvodás. Még hónapokkal a kezdés előtt többször beszélgettünk arról, hogy mit eszünk és mit nem, sokszor elbábuztuk és lerajzoltuk, hogy ő mást fog majd enni az oviban, mint a többiek. A többieknek ugyanis a "piros autó" hozza, ő pedig minden reggel maga választhatja meg, hogy mit szeretne aznap. A gond nélküli kezdéshez (és folytatáshoz) azonban nemcsak Gyerkőc elfogadása, hanem az óvodai személyzet maximális támogatása is nagy mértékben hozzájárult. Ezúton is köszönjük nekik!

Ez az összefoglaló táblánk, hogy minek örül, és minek nem örül a pocakunk:


Most pedig következzék néhány népszerűbb fogás, egyenesen az uzsonnás dobozból:
  • "Minden bele" fasírt
  • Adalékmentes házi kolbász
  • Adalékmentes virsli
  • Adalékmentes turista szalámi
  • Paprikacsónak házi májassal töltve, töpörtyűvel turbózva (az a rakomány)
  • Köretek: savanyú káposzta, kígyó uborka, répa, sörretek, brokkoli,  karfiol,  ritkábban paleo zsemle vagy kifli, és töpörtyű
  • Nagyon ritkán kíván édeset, ilyenkor banános energiagolyót visz, vagy "kását", ami tulajdonképpen banánpüré őrölt szezámmaggal és kókuszzsírral


Ha szülinapozás van bent, neki van egy rejtett doboza, amiből alkalomadtán majszolhat, például mogyorót, kesudiót, mazsolát, aszalt vörös áfonyát, aszalt szilvát.

Láthatjátok, hogy nem szerepel a menüben tojásos étel. Ennek az a legfőbb oka, hogy Gyerkőc hónapok óta nemigen kedveli a tojást. Később, egy vérteszt során kiderült, hogy nem véletlenül: a szervezete nehezen tolerálja a tojásfehérjét (a laktóz és a glutén mellett), ezért három hónapig (éppen az ovikezdésnél is) tojásmentes paleo étrendet követ(t)ünk.

2013. december 21., szombat

Narancsos-gyömbéres csokikrém

Hamar népszerű lett :)


Hozzávalók:

2 avokádó
1 banán
1 ek kakaópor
1 narancs
Fél narancs kifacsart leve
1 cm-es friss gyömbérdarabka

A megtisztított avokádót, banánt, a gyömbért és a fél narancs kifacsart levét turmixgépben simára keverjük. Ha szükséges, ne vizet, hanem narancslét öntsünk még hozzá. Belekeverjük a kakaóport, és ízlés szerint pár csepp sztíviát vagy más édesítőszert adhatunk hozzá. (Ha érett banánt használunk, az eléggé édesít, de meg kell kóstolni.) A narancsot felvágjuk darabokra, és rétegezve poharakba töltjük. Legalulra narancs jön, erre két kanál csokikrém, majd újra narancsszeletek, és végül ismét csokikrém. A tetejét díszítsük egy-egy narancsszelettel, mentalevelekkel.

Jó étvágyat!!

Mákos-gesztenyés sütemény


Hozzávalók:

A piskótához: 

6 tojás
10 dkg őrölt mák
3 csapott ek lenmagliszt
1 ek xilit
1 ek zsiradék
késhegynyi szódabikarbóna
Csipet aszkorbinsav vagy egy kevés citromlé  

A gesztenyés-banános krémhez:

25 dkg natúr gesztenyemassza
3 érett banán

A csokiréteghez:

5 dkg magas kakaótartalmú csokoládé
kókuszzsír

Elkészítése:

először összekeverjük a mákot, a lenmaglisztet, a xilitet és a szódabikarbónát, majd a tojások sárgáját és az olajjal. A két részt egybeöntjük, és habbá vert tojásfehérjével lazítjuk. Majd sütőpapírral bélelt 28*25 cm-es tálba öntjük, és előmelegített sütőben 180 fokon 20-25 perc alatt megsütjük.

Borítsuk ki, húzzuk le róla a papírt és hagyjuk rácson kihűlni. Esetleg konyharuhával letakarhatjuk, hogy elkerüljük a kiszáradást.

Közben elkészítjük a krémet: a hozzávalókat botmixerrel összeturmixoljuk. A kész krémet a sütire kenjük.

A végén jöhet a tetejére a csokiréteg!

Jó étvágyat!

Forrás: AntiVali